Ontstaan van deze blog

Gepubliceerd op 13 juni 2023 om 21:30

Ik geef intervisie bij drie instellingen. Toen ik begon met het geven van intervisie had ik nooit zo stil gestaan bij het begrip intervisie. Ik heb me altijd meer bezig gehouden met het geven van supervisie en coaching. Hoewel het twee vormen zijn die zich bezig houden met de ontwikkeling van professionals is intervisie anders. Anders? Hoezo anders?

Intervisie heeft mij geraakt. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de inhoud, de literatuur, de vorm en de interactievormen tussen professionals. Mooi meegenomen is dat het een bepaalde overlap heeft met supervisie en coaching. Het deelt een aantal uitgangspunten. In een latere blog zal ik hier uitgebreider op terug komen.

Voor WIE is deze blog gemaakt?

Ten eerste is deze blog gemaakt voor professionals die werkzaam zijn in non-profitsector. Uit ervaring weet ik hoe zwaar het is om met steeds complexere problematieken in aanraking te komen, hoe moeilijk het soms is om samen te werken met professionals die op een ander spoor zitten. Maar ook voor die mensen die vinden dat de organisatie (vaak het management) tegenwerkt. De idealen van het management en uitvoerende lijken behoorlijk uit elkaar gegroeid.

Een tweede groep zijn leidinggevenden; coördinatoren, hoofden, managers en directeuren.Voor hen is intervisie een belangrijk middel om de expertise van personeel verder uit te breiden. Daarnaast geeft intervisie personeel de gelegenheid om zich persoonlijk te ontwikkelen en van elkaar en van elkaars ervaringen te leren. Intervisie kan tevens bijdragen tot beleidsontwikkeling dat gegroeid is op de werkvloer. 

Een derde groep is iedereen die net als ik geboeid is geraakt door intervisie en zich er verder in wil verdiepen.

Allemaal welkom.

Waarom deze blog?

Met mijn blog wil ik mijn kennis en ervaring delen met mensen die ook geraakt worden door intervisie. Of je nu een intervisor bent of een professional bent, het maakt niet uit. Doe er je voordeel mee.

Een tweede reden is dat ik na vele jaren kennis en ervaringen verzameld heb. Schrijven zorgt dat mijn ervaringen bewaard blijven en hopelijk anderen aanzet tot verder nadenken over intervisie.

Een derde reden is dat sterke professionals, die opereren in een team, ontzettend veel kunnen betekenen voor hun cliënten. Cliënten die niet de middelen en vaardigheden hebben om zich in deze maatschappij overeind te houden. Zij verdienen steun van deskundige professionals. Professionals die zich bewust zijn van hun kwaliteiten en valkuilen en collega’s achter zich hebben staan.

Wat maakt deze blog bijzonder?

Veel intervisie groepen richten zich op de advisering van problemen. Een professional die een casus inbrengt en daar een bepaalde vraag bij heeft. De overige professionals geven een reactie van hoe zij de casus zouden oplossen. Een aantal werkmethoden passen zich hier naadloos bij aan (denk aan de roddel- of incidentmethode).

In mijn ervaring heb ik geleerd dat advisering geen oplossing biedt. Immers het sluit niet aan bij de kwaliteiten, de ervaringen, de socialisatie en de waarden van de deelnemers. In mijn blog wil ik me richten op ‘leren’. Hoe kunnen professionals, zowel individueel als groepsgewijs, leren? Leren in de zin van blijvende gedragsverandering (in een latere blog kom ik hier ongetwijfeld op terug).

Mijn vraag aan jou.

Op deze blog staan verschillende onderwerpen uitgewerkt die te maken hebben met intervisie. Interessant voor de professional die voor het eerst intervisie gaat ervaren. Maar ook voor de professional die (nog) meer verdieping wil aanbrengen in zijn of haar intervisie. Een blog is ideaal om vragen te beantwoorden. Dus stel je vraag! Misschien word je vraag beantwoord door een mede-lezer. Zo niet dan krijg je in ieder geval van mij een reactie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.